Газирани напитки – произход и история
Как се правят газирани напитки?
Газираните напитки се получават чрез “впръскване” на въглероден диоксид в течност при налягане от няколко атмосфери. Въглеродният диоксид лесно се разтваря при нормално атмосферно налягане, особено когато се отнася за студени напитки. Когато налягането се освободи, въглеродният диоксид излиза от разтвора, образувайки множество мехурчета. След няколко часа по-голямата част от въглеродния диоксид изчезва и напитката се “разгазирва“.
Как обаче се е стигнало до това знание и газираните напитки винаги ли са били толкова популярни, ще разберете в следващите редове.

История на газираните напитки
Произходът на безалкохолните напитки се проследява до “бълбукащата” минерална вода, открита в естествените извори. Още народите от древни култури вярвали, че къпането в тези извори притежава лечебни сили, а пиенето на водата може да излекува редица болести.
В последствие, учените установяват, че въглеродният диоксид е причината за образуването на мехурчета в минералните извори. По темата се правят задълбочени проучвания, извършват се множество експерименти и се пишат редица доклади, включени в колекцията на Кралското общество в Лондон.
След успешен опит, газираната вода е разработена през 17 век в Европа. Тя представлява имитация на станалите изключително популярни изворни води, които са се отличавали със своите терапевтични способности.
Първата пусната на пазара безалкохолна напитка е лимонадата. Тя също се появява през 17-и век. Произвежда се от вода и лимонов сок, подсладени с мед. Доставчиците носели резервоари с напитката на гърба си и я наливали в чаши на клиентите.
С течение на времето се подобрява дизайна за продажба и газираната напитка се разпространява за търговска употреба и в аптеките. В същото време се изобретява апаратура, която разрешава производството на големи количества лимонада.

Важни дати и личности
1. Джоузеф Пристли използва дестилирана вода и въглероден диоксид и прилага познатият ни днес процес на “карбонизация”: водата се насища с въглеродния диоксид и се получава газираната напитка.
2. Английският духовник и учен Джоузеф Пристли се счита за „бащата” на индустрията с газирани напитки, заради своите успешни разработки.
3. На Томас Хенри, английски аптекар, се приписва първото производство на газирана вода, което той прави в 12-галонови бъчви, използвайки апарат, базиран на дизайна на Пристли.
4. До около 1820 г. подобренията в производствените процеси позволяват много по-голямо производство, а бутилираната газирана вода става изключително популярна. Добавят се минерални соли и вкусови добавки, като джинджифил и лимон.
5. През 1886 г. Джон Пембъртън, фармацевт в Атланта, Джорджия, изобретява първата Coca-Cola.

Пионери на содата
Газираната напитка навлиза с пълна сила в САЩ, където става известна под наименованието “сода”. В последствие това става събирателно название за всички видове газирани напитки в Америка.
Пиенето на газирана вода се е считало за здравословна практика. Американските фармацевти, продаващи напитката, започват да прибавят билки и химикали към неароматизираната вода. Използват основно благоухания от бреза, глухарче, екстракти от плодове и други вещества. Новите съставки значително подобряват вкуса на газираната напитка. Аптеките, в които са се предлагали, се превръщат в изключително популярни средища за американската култура.
В началото на 20-ти век продажбите на бутилирани безалкохолни се увеличава драстично.
През втората половина на века газираните напитки заемат значителен дял от пазара и се превръщат в това, което всички познаваме и обичаме днес.
За поръчки на безалкохолни напитки: 0896 68 98 86
МартиМар – Вашият сигурен дистрибутор!
