Овесени ядки – ползи за здравето
В почти всички фитнес и здравословни програми присъства овесът като ежедневно средство за постигане на добра фигура, завиден тонус и засищане, продължаващо дълго време през деня. Благодарение на богатият си състав, овесените ядки притежават нисък гликемичен индекс. От своя страна, бета-глюканите, съдържащи се в овеса, играят ролята на имуностимулатор. Те действат като естествен антибиотик и унищожават микроорганизмите в тялото. Поради изобилието на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, овесените ядки въздействат благодатно върху множество органи и системи, като повишават защитните сили на организма, предотвратяват стомашни проблеми, подпомагат сърдечната дейност и работата на черния дроб. Научни изследвания, работещи в полза на овесените ядки са доказали, че редовният прием на овесени ядки и като цяло на пълнозърнести храни, намаля риска от сърдечно съдови заболявания. Това го правии един от най-предпочитаните хранителни продукти особено сутрин.

Какво съдържат овесените ядки?
Овесените ядки са изключително богати на хранителни вещества. Те съдържат основно въглехидрати, белтъчини, мазнини и фибри. Не съдържат холестерол и захари. Изключително богати са на витамините В5, В1 и В9, освен това на фосфор, магнезий, калий, желязо и мед. Овесените ядки са перфектни за ежедневна консумация, защото не са преработени, усвояват се бавно от организма и доставят висок енергиен заряд през целия ден. А това не е никак малко, имайки предвид, че усвояването на овеса не предизвиква големи реакции на кръвната захар и са добър способ при неконтролируемия глад, като същевременно помагат да се пречисти и храносмилателната система

Спорт и здравословен начин на живот, с помощта на овеса
Твърдението, че овесените ядки спомагат за контролирането на теглото е безспорно. Малкото калории, съдържащи се в тях, се оказват изключително хранителен продукт. Това помага да не се нахвърляме върху вредни тестени и сладки изделия. Поддържането на здрава храносмилателна система е в основата на това да бъдем здрави, да се чувстваме добре, да имаме тонус и настроение. Почти всички болести, протичащи в тялото, водят началото си от проблеми в храносмилателната система. Трябва да подбираме храната си и да се грижим за тялото си. То е нашият храм и нашия съюзник в желанието си да имаме дълголетие и красота. Фибрите от своя страна, минавайки през червата ,поглъщат много вода и по този начин ги изчистват от отпадни продукти. Изчистването на червата, благоприятства поддържането на добра чревна флора, а оттам и на добър метаболизъм, съответно и на добри жизнени показатели.

Хапвайте овесени ядки и спете спокойно
Имате проблеми със съня? Ставате често, после трудно заспивате отново. Наред с всички останали съвети, които можете да срещнете в интернет пространството, включващи топло мляко с мед, чай от мента или картина с животни, които да броите, ви препоръчваме да хапвате вечер по купичка овесени ядки. Обикновено е прието да хапваме овеса само сутрин на закуска. Но веществата, съдържащи се в овесените ядки ще благоприятстват за по-спокоен и продължителен сън, особено при децата, будещи се често нощен и имащи кошмари.

Кажете “сбогом” на отровите в организма
Овесените ядки трябва да се превърнат в незаменима част от менюто Ви, ако желаете да пречистите черния си дроб. Няма по-подходящ сезон от пролетта за детоксикация на организма. През зимните месеци в организма са се натрупали токсини и отпадни вещества. Със затоплянето на времето е нужно да се отървем от всички ненужни и вредни за тялото вещества. За да направим това, трябва да прочистим черния си дроб, добро средство за което са овесените ядки. Директно минаваме и на рецептата: 2 лъжици овесени ядки се накисват от вечерта в 2 чаши топла вода. Приемайте сместа преди ядене два пъти дневно, колкото се може по дълго време. Може да добавите към овеса кисело или ядково мляко.

Интересни факти за овеса
Овесените ядки са едни от най-популярните продукти, произлизащи от овесените зърна. При производството на овесени ядки, обвивката му се запазва, като в нея се съдържат богатство от влакнести вещества. А под нея има богатство на алкални вещества. Всички знаем колко е важна алкалната среда в организма, нали?
Интересен факт е, че килограм овесени ядки се равнява на 1.5 кг. говеждо месо, на 2.9 кг. телешко месо или на 5 л. краве мляко. Желязо съдържащият се капацитет се равнява като количество по това в смокините и спанака.
Предпочитана храна от спортисти, подходяща за подрастващи и възрастни хора, дължащо се на съдържанието на белтъчини, мазнини и множество минерали като магнезий и калий. А хората с ензимни нарушения и непоносимост към глутен, могат да бъдат спокойни, тъй като белтъчните вещества на овеса не образуват глутен.
Овесените трици са номер едно в отслабването. Те са богати на влакна и най-често се използват за обогатяване на пълнозърнести и макаронени изделия. Разтворимите влакна на овеса отнемат калориите от храната, което позволява да не преминават в кръвта и да се натрупат в организма.
За да бъдете здрави и красиви, да притежавате сила, добро настроение и издръжливост, консумирайте редовно овесени ядки и всичко това ще бъде лесно постижимо!