Влияние на алкохола – как се отразява той върху нас?
Какви са ефектите върху тялото от приема на алкохол?
В някой случай влиянието на алкохола може да е положително, но често пъти е отрицателно. По празниците, всички забравят за ограниченията и се отдават на кулинарни изкушения, а в повечето случаи не липсва и алкохол. Хората, придържащи се към целесъобразен начин на живот и активни в спортните занимания, трябва доста умерено да посягат към чашката. Чували сте не веднъж, че ако искаме да имаме завиден тонус и добра фигура, е добре да се откажем от тестените изделия, шоколада и газираните напитки, но никъде никой не се сеща да спомене, че трябва да се откажем и от алкохолните си навици. Алкохолът пречи на отслабването и увеличава апетита. След изпиването на едно питие, сме склонни да изядем доста по-голямо количество храна. А това неминуемо оказва ефект и то не там, където ни се иска. Научно погледнато, етиловият алкохол има молекула, разтворима във водни и мастни разтвори. В черния дроб алкохолът се разгражда до ацетат, който от своя страна до въглероден диоксид и вода, която се изхвърля от организма. Алкохолът се абсорбира най-бързо от тънките черва около 80% и 20 % от стомаха. И първото, което се абсорбира е ацетата, а на заден план остават хранителните вещества.

История на алкохола от древността
Алкохолът е известен още от древността. В далечното минало дестилираните продукти са се продавали в аптеките, и тяхното предназначение е било за лекарство. От най- древни времена са се приготвяли ферментирали напитки. Около 6000 години пр. Хр. по едно и също време са се появили бирата и виното. В Египет бирата била много популярно питие, използвано дори като заместител на водата. В Гърция и Рим, предпочитано питие било виното. По-късно във времето, двама каталунци станали известни благодарение на знанията си относно получаването на продукт, наречен “спиритус” или “вода на живота”- “eau de vie”. Продуктът събрал голяма популярност в европейските държави. В Шотландия се наричал “wisce beatha”, от където идва и наименованието “уиски”. А в Русия от наименованието “вода на живота” произлиза и днешната дума водка
В българските земи, правенето на вино е било изкуство завещано от древните траки, отпреди 3600 години. Траките са издигали в култ бог Дионис и поради тази причина започнали отглеждането на лозата и усвоили майсторството на правене на свещения еликсир. По българските земи по време на разкопки е открита каменна вана за вино и този факт за пореден път показва, че траките са ползвали виното в ритуалите си и то е било част от тяхното ежедневие и разбирания. Гърците са тези, които са се учили от майсторството и познанията на траките и те били хората, които го популяризирали из целия свят.

Отрицателни ефекти на алкохола
Осигурява на тялото само празни калории, тъй като приетият алкохол не се превръща в мазнини. А от друга страна, той пречи за изгарянето на мазнините. Тялото реагира на спиртните напитки като забавя метаболизма. Понижава се нервната активност, а оттам реакциите се забавят, концентрацията е нарушена. Освен това, алкохолът дехидратира организма, блокира абсорбацията на важни минерали като калций, фосфор, магнезий, желязо, както и изчерпва голяма част от витамините в тялото. Витамините оказват изключително важна роля за човешкото тяло и тяхната липса има наистина големи последствия. Не можем да не споменем какво е влиянието и върху физическата сила. Приема на алкохолни напитки значително намалява издръжливостта, намалят се нивата на тестостерон и се увеличават тези на естроген, наблюдава се и повишено кръвно налягане, в някой случай и аритмия.

Алкохолът - позволеното удоволствие
Позволен е и съвсем достъпен, но това не трябва да е причина да прекаляваме. Всеки сам трябва да знае мярката си и да се стреми да не надминава себе си в броят изпити алкохолни напитки. Особено ако спортуваме редовно или сме на диета и се стремим към дългосрочни резултати, не е добре да пием често. Приятната компания е добър повод да си позволим да пийнем, но увлекателните разговори и разпускащата атмосфера е бърз сигнал след първото питие да приключим, за да не се отдадем на алкохолни страсти цялата вечер и на другият ден да съжаляваме.

Има ли положителни страни алкохола?
Да, разбира се като при всяко нещо монетата има две страни и е добре да разглеждаме и двете. Въпреки всичките негативи, изброени по- горе все пак си мисля, че може да кажем и няколко добри неща в защита на привържениците на алкохолни напитки. Стига всичко да е в норма, и да се случва рядко, няма място за притеснение. И все пак положителните му страни не са малко- подобрява настроението, успокоява, помага ни да преодолеем притеснения и задръжки, което позволява по- лесна комуникация. Освен това алкохола отпуска нервността, намаля агресията, до някъде и физиологично погледнато си има предимства. Рядкото пиене е най- печелившо, и все пак ако сте привърженици на хапката и пивката, е хубаво да заложите на по- здравословните алтернативи- като виното. Особено червеното вино си е цяла наука и притежава дълъг списък от полезни за организма и благоприятно влияещи вещества. По чаша червено вино вечер след хранене си е истинско изживяване за сетивата, отпуска ви от натоварения ден и ви подготвя за спокоен сън.

Митовете, свързани с алкохола
-
Много от написаните въздействия на алкохолни напитки върху човека са изключителна илюзия за тялото. Да започнем с усещане за загряване след консумация на алкохол. Кожата се зачервява, може да се наблюдава и потене, но това се дължи на разширение на кръвоносните съдове. Температурата на тялото си остава същата независимо от количеството погълнат алкохол. Дори и да ви се струва топло когато сте пийнали, по-добре се обличайте, защото простудните заболявания са често срещани при хората употребили алкохол.
-
Мислите си, че приемайки алкохол ще утолите жаждата и глада си. Не вярвайте на това, защото чрез приема на алкохолни напитки, тялото се дехидратира, изпотяването и уринирането се увеличават, което води след себе си още по- голяма нужда от прием на течности /това не включва безалкохолно, сок или енергийна напитка, а вода!
-
Мит е, че при прекомерна консумация се покриват до 50 % от енергийните нужди, поради което гладът се притъпява. Дори напротив – усвояването на хранителни вещества се намалява и по този начин се понижават защитните сили на организма.
-
Младите хора имат по-малка непоносимост към алкохола, тъй като черният им дроб трудно разгражда алкохола и отравянията при тях са по-чести.
-
Измамно е твърдението, че благодарение на алкохола ще поддържате сексуалният си апетит на ниво. Истината е, че с малки дози желанието за секс нараства, но с увеличаване на консумацията издръжливостта се свежда до минимум.