Видове паста и с какво си подхождат най-добре
Кой не обича паста?
Няма „грешен“ избор на вида паста, когато става въпрос за приготвянето на дадено ястие, според предпочитанията и вкуса на всеки човек.
Въпреки това, може да откриете, че определени форми или конкретни видове паста са по-хармонични в определени съчетания. Колкото повече готвите и експериментирате с различните видове паста, толкова по-лесно ще можете да разберете какви видове сосове или методи за приготвяне са най-подходящи за всеки тип и съответно кои отговарят най-пълно на Вашите вкусове.
За да Ви помогнем, сме събрали най-обичаните видове паста и Ви предлагаме нашите съвети как да ги приготвяте.
Макарони
Макароните са вид паста, оформени като малки тръбички с различна дебелина, които могат да бъдат прави или извити. Приготвят се от твърда пшеница и обикновено се нарязват на къси и средни дължини.
Мислете за кухото пространство във вътрешността на макароните, като средство за придаване на допълнителен вкус. Кремообразните сосове, топените сирена с подправки, както и доматените сосове, които не съдържат много парченца, се “наместват” в отвора на макароните, което води до изключително ароматни резултати.
И разбира се, нека не забравяме за класическите предложения от българската кухня: варени макарони със сирене, масло и захар, както и десертния вариант – макарони на фурна.

Спагети
Те са дълги, тънки и деликатно направени тестени изделия. Автентичните италиански спагети се правят от грис от твърда пшеница. Обикновено тестото, от което се произвеждат е бяло, но може да се добави и пълнозърнесто.
Традиционно се комбинират с доматен сос с кюфтенца. Подходящи са за всякакви зеленчукови и месни добавки.
Много тънкият вариант на спагетите, при който диаметърът е между 0,85 и 0,92 милиметра се нарича “Ангелски коси”. Препоръчва се приготвянето му с леки сосове и морски дарове.

Пене ригате
Средни на големина тръбички с двустранно оформени ръбове по диагонала. Традиционно се приготвят “Ал денте”. Казано с други думи, пастата трябва да е добре сварена, но в никакъв случай не и преварена, за да се запази тя леко твърда – “да остава на зъба”.
Макаронени изделия, които се готвят по този начин имат по-нисък гликимичен индекс, което ги прави по-нискокалорични и здравословни.
Формата прави този вид паста изключително подходящ за приготвяне със сос песто или маринара.

Раковини
Любими тестени изделия, които се произвеждат се под формата на раковини или охлювчета. Размерът им може да бъде различен. Италианците ги наричат “малки ушички”.
Този вид паста си отива с по-тежки сосове, както и с пикантни колбаси. В кухината, която образуват, се събира от соса, което “отключва” вкуса.

Спирали
Прекрасни малки до средно големи, плътно навити спираловидни тестени изделия. Срещат се и под наименованието “фусили”.
Този вид паста често се използва за основна съставка на салати, подходяща е за приготвяне със сос песто, карбонара и доматен сос. Може да бъде приготвена и в запечен вариант.

Кус-кус
Вид паста, за която са характерни малкия размер и заоблена форма.
Тези характеристики правят кус-куса универсален и с приложение в широк спектър от ястия. Може да бъде сервиран под формата на студена салата, да се включи в топла супа или да се сервира под формата на закуска, като се прибави сирене и масло.
Интересно предложение, което Ви отправяме да пробвате този вид паста в комбинация с тиква.
Не се притеснявайте да експериментирате и не винаги се съобразявайте с правилата – Вашите предпочитания определят и Вашия критерии за вкус. Най-важното – наслаждавайте се на приготвянето на храната и я споделяйте с любими хора!
За доставка на макаронени изделия и хранителни продукти:
