Ракия – българският еликсир
Българско питие за ценители
Българският мъж уважава традициите. Една от тези традиции устояла във времето е приготвянето на този незаменим за трапезата в делник и празник- добрата стара Ракия!
Забавна шега в интернет пространството е: Каква е разликата между българите и немците? Отговора е, че когато немците изпият две бири минават на “ти”, а българите- на ракия! Смешно ли е или напълно вярно? Друго интересно твърдение е, че пиенето на по една ракия вечер е не само полезно, но и малко! За повечето от “традиционните” ценители на вечерното разпускане със салатка и аператив към нея е напълно вярно.

Същността на ракията
Ракия е традиционна силно алкохолна напитка, приготвяна в Балканските страни (България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора). В началото на приготвянето на ракията, тя е безцветна. В процес на отлежаването в бъчви, тя придобива жълтеникав до кафяв цвят. Ракията се приготвя от плодове, захар и вода. Вкусът й наподобява японското саке, мексиканската текила или американското бренди. Добрата ракия се познава по качествения грозд. Суровината използвана за направа на алкохолното питие е нужно да бъде ароматна, приятна на вкус, без кисела или прекалено сладка жилка. Ако се получи горчивина като вкус, причината е от дългото престояване в джибра от костилкови плодове, за повече от 5 месеца. При използване на костилкови плодове – джанки, сливи, кайсии, е препоръчително да се отстранят костилките от плодовете преди варенето. Ако това не се направи ракията придобива горчив вкус и това не може да бъде оправено. При протичане на първака, огънят при варене е добре да е по-слаб, дори да се остави само на жар за да се избегне загаряне.

Традиционната технология на производство
Технологията на производство включва дестилация на ферментирали плодове и вино. Суровината се казва джибри или комина. Самият процес на дестилация се нарича варене или печене. Съоръжението, в което се приготвя напитката се нарича “казан”, по възможност трябва да е от мед. Подгряването на самият казан се извършва с огън на дърва, а охлаждането на алкохолният еликсир става с вода. Първата ракия е така нареченият “първак”, богат на метилов алкохол, ацетон, фенил и др. вещества. Първака не се консумира, използва се за нагревки и масажи. Постепенно градусът отслабва, като се достигне най- слабият градус, който е под 38° и се нарича “патока”. Той не е годен за пиене, но има възможност да се превари отново. След преваряването се получава т.н. “ракия препек” с градуси вариращи от 55° до 65°, която за да се пие трябва да се разрежда с вода. При двойно или тройно преваряване се отстранявяват остатъците от метиловия алкохол, но заедно с това и ароматните вещества придаващи вкус и мирис. Метиловият алкохол не е годен за консумиране и се получава при неправилния процес на ферментация. Всички плодове съдържащи захар могат да бъдат използвани за направа на ракия. Захарта се преобразува в алкохол.
Разновидности на ракията в българското производство
Ракията може да бъде приготвена от почти всички плодове. Най- разпространените видове ракия са гроздова, сливова и кайсиева. Градусите варират от 40 до 60 % съответно за купешката и за домашно приготвената. През студените месеци от годината е популярно да се пие греяна ракия.
Основни видове ракия са плодовите: от сливи (сливова, сливовица, шльокавица), от грозде (гроздова, гроздовица, грозданка, лозова, мускатова), от остатъците грозде и чепки (джиброва и джибровица), и още (кайсиева, крушова, калвадос- от ябълки, дюлева, смокинова, черешова, вишнева, плодова, прасковена и гюловица от маслодайна роза. Ракията с добавки може да бъде направена от билки (билкова), с анасон (анасонлийка), с орехи (орехова), с мед (медова) и с лимони (лимонка).

Ракията в помощ при неразположения
Домашната ракия от дълголетия насам е била използвана както за лекуване на болежки, така и като естествен имуностимулант. Хубавата ракия притежава множество антиоксиданти, грижещи се да премахнат микроорганизмите и бактериите от организма. Ракията като помощно средство за облекчаване на стомашни неразположения е често предпочитан метод от българина. След консумация на по тежка храна, може да облекчите дискомфорта в стомаха си приемайки малко количество ракия. Тя е и добро средство за обезболяване и притъпяване на болката при зъбобол. Ще ви помогне ако жабурите малко и задържите на болното място за известно време, след което да изплюете приетото количество.
Бактериалните инфекции могат да бъдат премахнати като се смеси малко количество ракия с прополис. Тази комбинация е мощно оръжие срещу възпалението, болката и зачервеното гърло.
Разтривките с ракия са оптимално средство за справяне с болките в гърба и врата. Тя действа като загрява и отпуска мускулатурата, ще премахне натрупаното напрежение и болка. Същият ефект ще постигнете, ако страдате от артрит. Масажът ще ви помогне да облекчите болките в ставите
Не може да заспите? Или се събуждате често вечер? Проблема ще решите ако изпиете 2-3 глътки ракия. Тя ще ви подейства успокояващо и релаксиращо, за да можете да се насладите на спокоен и пълноценен сън. При прекаляване може да се случи точно обраното, затова спазвайки нормалните дозировки за да поддържате здравословен начин на живот.

Ракията като идентичност на българските традициии
Ракията е едно от най- консумираните питие в българското битие. Тя е предпочитан аператив към салата, разядка и мезе преди основното ядене. Българина е запазил традицията да вари и комбинира различни вкусове, аромати и методи при приготвянето на ракия. През зимните месеци е предпочитано питие, като “греяно”, а през лятото се пие добре изстудено с хубава шопска салата.