Наливна бира в кегове – какво интересно и полезно можем да научим?
Бирата е от най-популярните и обичани напитки както в света, така и в България.
Ясно е, че наливна бира се сервира основно в барове, кръчми и ресторанти, но се срещат и запалени любители, които се снабдяват с кег за експлоатация и в домашни условия.

Обща информация
Кеговете с наливна бира се изработват от неръждаема стомана или в по-редки случай – от алуминий. Специални приспособления помагат те да бъдат лесно складирани и превозвани. Имат клапан, служещ за предотвратяването на евентуално попадане на въздух вътре, което би развалило качеството и вкуса на бирата. Бирата се изпомпва като се подава смес от азот и въглероден диоксид, течността минава през охладител и достига до самата разливната помпа.
Наливната бира в кегове е филтрирана и/или пастьоризирана. И двата процеса правят дрождите неактивни.
Важен момент е процесът на карбонация (насищане на течността с въглероден диоксид). Пивоварните обикновено дават своите препоръки за неговото ниво при сервиране, но те не винаги се спазват, тъй като понякога заведенията не разполагат с необходимите технически условия. И най-малката промяна в този параметър обаче води до промяна във вкуса.
Важно е да се поддържа идеална чистота при използването на кега, защото в противен случай може да се появи плесен, което освен, че ще съсипе напитката, е и опасно за здравето.

Кратка история на кега
Думата “кег” произлиза от шведски език (kagg) и в превод означава „буре“. През 1929 г. немска фирма изработва първия метален и цилиндричен съд, за да съхранява любимата напитка на германците.
През 50-те години в Австралия усъвършенстват изобретението, а в последствие в Англия доразвиват кега до сегашния му вид.
Кеговете за наливна бира постепенно започват да изтласкват традиционните бъчви, тъй като металните контейнери се налагат като много по-удобен, ергономичен и практичен вариант за съхранение и разпространение на наливната бира.

Предимства
– В кега наливната бира е надеждно защитена от влиянието на слънчевата светлина и кислорода, остава свежа и с много по-добри вкусови характеристики дълго време.
– Консумацията на наливна бира в кегове допринася и за опазване на околната среда, тъй като за разлика от стъклените, пластмасовите бутилки и кенчетата, които често се оказват извън оказаните за това места, при металния контейнер, това няма как да се случи.
– Бирата е точно толкова студена, колкото трябва да бъде и това дава възможност да се насладим на уникалния вкус на напитката.
Остава само наистина да го направите, но разбира се без да прекалявате, за да не бъдете споходени от така неприятната комбинация – главоболие и махмурлук 😉
Доставката на наливна бира кегове за дома или търговската мрежа изисква точност, прецизност и коректност, която ние Ви гарантираме. Марти Мар – дистрибутор на безалкохолни и алкохолни напитки, вода, хранителни продукти и бързооборотни стоки вече над 15 години.
За поръчки или информация:
GSM: +359 896 68 98 86
Може да оставите и своето запитване чрез контактната ни форма.
За повече интересни статии, следете нашия блог, който непрекъснато се актуализира.