• Следваща статия
  • Предишна статия

Mалцови уискита

Разбирате ли от уиски - напитката за ценителите на истинското

Whisky или както нашите Ирландски приятели го наричат – Whiskey, отдавна е популярна напитка в Британските острови, с история, датираща още преди 15-ти век. Световният лидер в производството на уиски – Ирландия добави буквата „e“ през далечната 1875 г., за да отличи техния продукт от шотландската версия на американския пазар.
Уискито е популярно по целия свят в три различни типа: сладко, двойно дестилирано шотландско уиски; по-леко, тройно дестилирано ирландско уиски и по-сладките уискита стил бърбън, произведени в САЩ. Терминът уиски обозначава широк спектър от силно алкохолни напитки, дестилирани от ферментирали зърна или зърнена смес и отлежали в дървени бъчви. Основните култури, от които се произвежда уиски, са ечемик, ръж, пшеница и царевица.
След затишие в края на 20-ти век, пиенето на уиски е във възход и не е необичайно да се намери добра селекция от малцове и смеси в местните заведения.

Но как да откриете най-доброто?

Уискито се предлага в три основни типа. Едно малцово уиски се произвежда с малцов ечемик, което му придава отличителен аромат и вкус, като неговото отлежаване се прави в дъбови бъчви. Името отразява факта, че е направено изцяло с малц от една дестилерия, вместо да се смесват уискита, направени с различни зърна или от различни източници. Шотландското уиски е известно със силните му единични малцове, но този стил на уиски се произвежда в цял свят.

Шотландско уиски
Има стотици действащи дестилерии в Шотландия, но всеки продукт трябва да узрее най- малко три години, използвайки дъбови бъчви. Единствено бутилирането е позволено да се случва извън страната. Шотландците много държат на това, защото твърдят, че никъде другаде нямало по- чиста и вкусна вода. Шотландците произвеждат два вида уиски- малцово и зърнено. Малцовото уиски се разделя на четири типа, в зависимост от разположението на дестилериите. Малцовото уиски се дестилира в казани, наречени pot still.

Ирландско уиски
Ирландското уиски се дестилира три пъти. То се добива от ечемик и други зърнени култури, като уискито отлежава средно между 5 и 10 години, за което говори сам по себе си и богатият вкус с аромат на бъчва. Някой от марките използват бъчви, в които се е съхранявал ром, бърбън или шери. Отличителното при ирландската напитка е, в процеса на сушенето на ечемиченият малц, при което се използват въглища, вместо торф, и това променя доста вкуса от шотландското.

Въпреки, че всяко уиски има своя пикова точка на зреене, общото правило е: по-младото уиски има по-голям дестилационен характер, по- възрастното уиски се отличава по вкус и аромат, спрямо отлежаването в бъчвите.

Единственото правило за това как да пиеш уиски е: Не налагай правила! Изследвайте своите предпочитания и открийте най- добрата комбинация за вашите сетива. За да пиете чисто уиски, то единственото от което се нуждаете е чаша и нос, за да усетите пивкия аромат. Уискито не се пие бързо- отпийте, задръжте течността в устата си и преглътнете. Прегърнете всеки вкус, отключете всичките си сетива!
Често пъти предпочитанието за консумация на малцово шотландско уиски е комбинацията с вода. Водата наистина може да отвори уискито, в комбинацията със сирена. Освежаващо е добавянето на лед към един малц шотландско уиски, а самото охлаждане може да отвори някои други, по- деликатни моменти.

Сподели статията

  • Следваща статия
  • Предишна статия

Send this to friend