Вино и храна – как да ги съчетаем правилно?
Правилен подбор на вино и храна
Започваме от месните продукти, които по правило се сервират с червено вино. Колкото по-тежко е дадено ястие, толкова по-тегли към червеното вино. Голямо значение за изборът на вино има сосът и дали вкусът му е преобладаващ в ястието. Чудесна симбиоза се получава при съчетанието на бяло вино с морски дарове, като скариди, раци и риби, също така и месо от пуйка, пиле или телешко. Към ястията перфектен завършек би било добавянето на сметана. Относно вида на бялото вино – заложете на Шардоне. Вината шардоне притежават плътна текстура, повечко алкохол и дълъг остатъчен вкус. Тайната на това вино е в неговата приспособимост да се комбинира успешно с много и различни по вид ястия.
Ако сте любители на пушени, солени или пикантни ястие се придържайте към избора на бели вина. Примерно Траминер е чудесен компаньон и за салата, а Ризлинг за суши.
Червеното вино Каберне Совиньон е уникален дар за всяка трапеза.
Перфектно съчетание има с по-мазните меса, като агнешки котлети или свинска скара, също така и при по-пикантни ястия и мезета от сирена. Каберне Совиньон е леко, сухо вино с несравними аромати и приятна остатъчна нотка на свежест. Мерлото е тежко вино и е добре да го съчетаете с не толкова мазни ястия.
Както е казал Антелме Брилат-Саварин „Храната, без вино е като ден без слънце“!

Виното - истинско удоволствие за сетивата
Съвършената напитка, за която няма сезон или подходящо време. Когато зимните студени дни почукат на вратата ни, ни се приисква да споделим чаша вино в домашна обстановка с приятна компания. Мекият блажен вкус на виното е незаменима наслада, за която не е нужен специален повод, за да си я доставим. За да усетим сладостта на виното е добре да познаваме основните правила за поднасяне на божествената напитка с подходяща храна.
Студено или топло вино
Правилното съчетаване на храната с виното е важно за да изпитате истинска наслада и да усетите вкуса на храната и завършващото ухание на питието. Важно значение има и температурата на поднесеното вино. Правилото е много просто- колкото по- силно и тежко е едно вино, толкова по- висока трябва да бъде неговата температура. Затова и белите вина се сервират охладени, а червените- топли. Определени червени вина имат прекрасен вкус и напълно изстудени.

Червено или бяло?
А защо не и двете. Както споменахме по-горе, според типа на храната, която консумираме, избираме и подходящо за целта вино, което да допълни и обогати питателността на ястието.
„Виното прави ежедневието по-лесно, по-малко забързано, с по-малко напрежение и повече толерантност“ – Бенджамин Франклин.
Вкусът на някой хора стига дотам, че незаивисмо от градусите навън, те целогодишно слагат на трапезата си така обичаното от тях бяло вино. За тях каквото и да похапват, нищо няма как да измести любимото охладено питие. За да навлезем в света на червените вина е въпрос само на температура и усещане. Червените вина в по-голямата си част се пият топли, затова и почитателите на бялото вино се сблъскват с изцяло ново усещане и не винаги им е по вкуса. Когато говорим за топло червено вино, се има в предвид температура около 18 градуса.
Като плътност, червените вина обикновено са с по-високо алкохолно съдържание от белите. Червените вина също така се различават от белите по съдържанието на танини в тях – структуни съставки, създаващи усещане за сухота и текстура в устата. При технологичния процес на приготвяне на бялото вино, гроздето се намачква, сокът и твърдите частици обикновено се отделят веднага, докато в червените вина твърдите частици киснат в сока известно време, за да се извлече от тях вкус, цвят и танин.
Ако сте почитатели на бялото вино и искате да опитате нови вкусове като преоткриете червеното, ви съветваме да заложите на леките, никотанинови и плодови червени вина, които могат да се поднесат и изстудени.
Всичко за класификацията на вината
При вината се среща изключително разнообразие. Отглеждането и създаване на вино се е превърнало в традиция на много народи по света. Вината трудно могат да бъдат обобщени по някакви показатели. Видовете вина според тяхната характеристика са бяло, розе, и червено. След трите типа вина може да докласифицираме като трапезни вина и вина с изключителни качества, произлизащи от определен район.
Трапезното вино е произведено от грозде, което е означено с географско указание, или няколко сорта грозде от регионален район, като е обозначен района на сорта с най-висок процент съдържание. Качествените вина са произведени в определени райони и притежават специфични качества с елементи на неповторимост, спрямо начина и технологията на приготвяне.
Вината се делят също така и на тихи, шумящи и специални. Тихи са вината, при които не се отделят мехурчета и не образуват пяна (не са пенливи) при отваряне на бутилката и наливането в чаша. Шумящи са вината, които в резултат на първична или вторична алкохолна ферментация, отделят въглероден диоксид при отваряне. Шумящите вина са пенливи и искрящи. Специалните вина са ликьорните вина, ароматизираните вина и благородно сладките вина/ .

Типове вина
Типът на вината се определя от съдържанието на остатъчна захар. Това определя и степента на изява на техния сладък вкус.
- Тихите вина се разделят на сухи, полусухи, полусладки и сладки.
- Пенливите и изскрящите вина биват: брют натюр, екстра брют, брют, екстра сухи, сухи, полусухи и сладки.
Пийте вино, за да сте здрави!
Лечебните свойства на виното са познавани още от древна Гърция. На ранените са давали вино и са го използвали като антисептично средство. Виното притежава изключителни свойства и е добро средство за лекуване на анемия и за тонизиране на тялото. Червеното вино е по-полезно, защото технологията на производство изисква използването на цели плодове, а съдържанието на полифеноли в тях е значително по-високо. Антиоксидантният ефект на червеното вино е в пъти по-голям, отколкото е ефектът от приема на витамин Е. Твърди се, че хората, пиещи вино, боледуват по-рядко от грип и простудни заболявания. Червеното вино е и перфектно лекарство при болести на стомашно-чревния тракт. Изключителният му анти-стрес ефект го прави натурално решение за справяне с умората след дългият работен ден. Виното нормализира нервността, премахва умората и депресията, както и проблемите със съня.
Белите вина помагат при проблеми с бъбреците и при опорно- двигателната система. Също така се грижат да укрепят сърдечно- съдовата система и понижат вероятността от заболявания и проблеми.